MONTBLANC

La vila ducal de Montblanc, declarada Conjunt Monumental i Artístic el 1947, és la capital de la Conca de Barberà i està situada als peus de les Muntanyes de Prades i molt a prop del monestir de Poblet. La vila va adquirir especial importància durant l’edat mitjana, època en la qual es construïren l’església de Sant Miquel, el convent de Sant Francesc, el santuari i el convent de la Serra, el Casal dels Josa, la Casa de la Vila, el Palau Reial i el call jueu.

Les muralles medievals, que daten de l’època de Pere el Cerimoniós, estaven constituides per 31 torres i 5 portals: entre les primeres destaca la Torre-Portal de Bové i la Torre dels Cinc Cantons; entre els segons, el portal de Sant Francesc, el portal de Bové, el portal de Sant Antoni, el portal del Castlà i el portal de Sant Jordi.

De l’arquitectura religiosa en destaca l’església de Santa Maria la Major, també coneguda com Catedral de la Muntanya. Es tracta d’un edifici gòtic inacabat amb capelles laterals, d’una sola nau i volta de creueria. La portalada és d’estil renaixentista. També podeu visitar l’església de Sant Miquel, amb un valuós enteixinat policromat, i l’antic Hospital de Santa Magdalena, gòtic i renaixentista.

A la plaça Major de la vila es conserven els Porxos de cal Malet i la Font Major.