MONESTIR DE VALLBONA DE LES MONGES

Vallbona de les Monges forma part, juntament amb Poblet i Santes Creus, de la Ruta del Cister catalana. L’origen del monestir cal cercar-lo en la vida llegendària de Ramon de Vallbona, un eremita que va instal·lar la seva cel·la en una cova. La primera notícia documentada que tenim del monestir data de 1153, quan encara estava format per una agrupació mixta de monjos i monges sota el comandament de Ramon de Vallbona i seguia l’orde benedictina. Posteriorment, al monestir només restaren monges i s’integrà a l’orde del Cister.

Vallbona va rebre la protecció del Papa i dels reis catalans Alfons I el Cast, Jaume I el Conqueridor (a Vallbona reposen la seva dona Violant d’Hongria i la seva filla Sança), Alfons X el Savi i Pere III el Cerimoniós. Aquest és l’únic dels tres monestirs del Cister de Catalunya on no s’ha interromput la vida monàstica, malgrat els parèntesis de la Desamortització de 1835 i de la Guerra Civil de 1936.

Des de la seva fundació, aquest cenobi ha estat regit per cinquanta-dues abadesses perpètues (1174-1872) i per aquest monestir ha desfilat el bo i millor de la noblesa catalana. Fins l’any 1968 hi hagué dues menes de religioses que integraven el monestir: les monges del cor i les llegues o converses. Les insígnies pròpies de l’abadessa són el bàcul, l’anell i la creu pectoral, però les de la Corona d’Aragó usaven també estola a la manera dels diaques.

En aquest recorregut virtual pel monestir de Vallbona de les Monges que us presentem podreu visitar com si hi fóssiu en realitat dues perspectives de l’església de Santa Maria: una des del cor de l’església i l’altra des del creuer. També podreu passejar-vos pel seu encantador claustre, veure la portalada gòtica i l’interior de la Sala Capitular, i contemplar la talla romànica de Santa Maria a l’interior de la capella que porta el seu nom. Per últim, també podreu observar les tombes i la portalada exterior del temple.

anunci_arrel_panoramacat