panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Monestir de Vallbona de les Monges (Urgell)


Mostra Panorama.cat en un mapa mÚs gran
Panoràmica virtual de la plaça, portada i tombes de l'antic cementiri

Antigament el cementiri estava situat en aquesta zona, al voltant de l'església, com en altres monestirs de l'època. L'origen de les famoses tombes de la plaça de Vallbona cal cercar-ho en el fet que els religiosos acostumaven a reservar la façana per a les urnes funeràries dels nobles. Aquestes tombes pertanyen al segle XIII i són caracterítiques per estar decorades amb motius heràldics.

Aquest cementiri, també conegut com "fossar de les monges", va romandre tancat fins al segle XIX, quan la plaça va ser urbanitzada i es va construir la font i les escales. Comunicava directament amb la nau a través d'una porta romànica, l'arc de mig punt de la qual fou tapiat. El cementiri era el lloc de sepultura de les monges, de les dames de la noblesa i dels donats.

Es conserven cinc sarcòfags dels sis que hi havien adossats al mur. Tenen la coberta inclinada en dues aigües i recolzen en quatre columnes damunt de repeus. La "Tomba Blanca" és la situada en el lloc on antigament hi havia la "porta dels morts", que comunicava el cementiri amb el monestir. Aquesta tomba és d'estil gòtic i està adornada amb escuts a dins de set petits arcs trilobats. Damunt d'un timpà de pedra hi ha esculpit el monograma de Crist, amb l'alfa i l'omega. Entre d'altres, en la resta de tombes hi han enterrades nobles de les cases de Cardona, de Guimerà i d'Alemany.

L'altre element destacat d'aquesta plaça és la portada romànica. Presenta un conjunt d'arquivoltes concèntriques, posades en gradació, que recolzen damunt de columnes i formen en conjunt un arc atrompetat que emmarca el timpà que es troba damunt la llinda. La imatge de la Mare de Déu adorna el timpà, la qual és representada asseguda, cenyint la corona reial, amb el Fill acomodat al genoll esquerre i duent a la mà el ceptre florit de la rosa de Jericó. La decoració dels capitells és feta a base de fulles enrtrellaçades, pinyes i plantes de l'hort monàstic, semblants a les de la catedral de Lleida.

Per últim, destacar les parets exteriors del monestir de Vallbona, formades per grans contraforts llisos i cornises amb mèsules.

Veure més fotografies panoràmiques de Vallbona de les Monges


Més informació al nostre bloc:

Vallbona de les Monges: fotografies panoràmiques i HDR (High Dynamic Range)

 
 


Copyright © 2007-2010 | Domènec Ribes Mateu