panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Monestir de Vallbona de les Monges (Urgell)


Mostra Panorama.cat en un mapa mÚs gran
Panoràmica virtual del creuer de l'església

El temple de Santa Maria de Vallbona pertany al període del segon romànic i fou començat a finals del segle XII. És una de les primeres església catalanes amb els absis rectangulars, d'acord amb la norma de Cîteaux. La planta és de creu llatina i d'una sola nau, amb el creuer molt pronunciat.

L'església conté diversos elements que van des del període romànic fins a l'estil ogival. La decoració de les seves mènsules és feta a base de fulles d'aigua o de palmera, tot i que té tres peces importants historiades: la mènsula del jardí del paradís, els éssers fantàstics que simbolitzen el vici sensual i el querubí de la clau de volta que presideix el santuari. El cimbori-llanternó se sosté gràcies als quatre arcs torals del creuer, de forma apuntada.

Pel que fa santuari, podem observar les tres obertures d'espitllera i el gran finestral gòtic, decorat a dalt amb tres rossetonets damunt de dos trencallums. Aquí se situen dues tombes importants: a l'esquerra de l'altar hi ha la de Violant d'Hongria, segona esposa de Jaume I el Conqueridor. És una caixa llisa de pedra amb una tapa de doble vessant i sostinguda per tres columnes amb capitells romànics. El sarcòfag i les columnes són encastats a la paret. La reina Violant ordenà ser enterrada a Vallbona l'any 1251. A la dreta de l'altar hi ha la tomba de la princesa Sança, filla de la reina Violant i Jaume I. Les dues sepultures duen pintats, respectivament, els escuts d'Aragó i de Castella i unes inscripcions del segle XVIII.

Veure més fotografies panoràmiques de Vallbona de les Monges


Més informació al nostre bloc:

Vallbona de les Monges: fotografies panoràmiques i HDR (High Dynamic Range)Copyright © 2007-2010 | Domènec Ribes Mateu