panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Monestir de Vallbona de les Monges (Urgell)


Mostra Panorama.cat en un mapa mÚs gran
Panoràmica virtual del claustre i el campanar

El campanar de Vallbona va ser construït per l'abadessa Elisenda de Copons (1340-1348). Conté vuit finestrals sembants als de l'ala nord del claustre i a la porta de la sala capitular. L'església de Vallbona només té dues campanes, les quals es refongueren a finals del segle XVIII amb plata (d'aquí la seva bona sonoritat). La petita té diversos noms: Beneta, Bernarda, Antònia i Bàrbara. La gran, s'anomena Maria Assumpta, Beneta i Bàrbara. Recordem que santa Bàrbara és la protectora contra les tempestes.

El claustre de Vallbona té forma trapezoïdal, ja sigui per dificultat d'assentament o per aprofitar al màxim les hores de sol. Les voltes són cobertes amb creueria i les naus són de diferents èpoques.

La nau sud és d'estil romànic primitiu i no té cap decoració; aquí es troba l'scriptorium, el calefactori, el refetor i la cuina (tots d'època moderna). La nau de llevant també és romànica, adornada amb petits rosetons i capitells, i dóna a la cambra d'aire que es troba sota el dormidor i al "passet" que mena a l'hort de les monges. La nau nord és d'estil gòtic i conté diverses escultures amb carotes, escuts dels Anglesola, frondes i ocells. En una de les claus de volta hi ha el cèrvol dels Timor. Per últim, la nau de ponent és neoromànica, amb elements renaixentistes i arcades romàniques aprofitades. La seva decoració conté diverses rosetes, una harpia, l'escut d'Elisenda de Timor, la imatge de la Mare de Déu de la rosa de Jericó (Ecli, 24, 14) i l'escut de la casa de Vilafranca, entre altres.

Veure més fotografies panoràmiques de Vallbona de les Monges


Més informació al nostre bloc:

Vallbona de les Monges: fotografies panoràmiques i HDR (High Dynamic Range)Copyright © 2007-2010 | Domènec Ribes Mateu