panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Empúries, l'Escala (Alt Empordà)


Ver Panorama.cat en un mapa mßs grande

Panoràmica virtual de les ruïnes d'Empúries, l'Escala

plaça major cerveraEmpúries, en grec antic, o Emporiae en llatí, fou una antiga ciutat grega i romana. Estava situada al golf de Roses, avui dins el municipi de l'Escala, concretament a la vora de Sant Martí d'Empúries, que en conserva el nom.

Es componia de quatre parts, situades al voltant d'un port natural: la primera fundació grega, situada en una península (avui Sant Martí d'Empúries) anomenada pels arqueòlegs Paleàpolis o ciutat vella; la ciutat grega a terra ferma, a la vora del mar, dita Neàpolis (ciutat nova); la ciutat romana, situada damunt la Neàpolis, i el poblat iber dels indigets que es deia Indiké i que no ha estat localitzat fins avui.
La ciutat estava emmurallada, i les muralles es van refer en diversos moments. Al centre de la Neàpolis hi ha la plaça o àgora. Només se'n conserva una porta d'accés, entre dues torres. Els carrers eren irregulars. Al costat de la plaça hi havia una Stoa (mercat). Tenia diversos temples que se suposa que estaven dedicats a Zeus-Serapis i Asclepi (Esculapi).

La ciutat romana estava envoltada d'una muralla de formigó de calç encofrat sobre dues fileres de pedres gegantines. Tenia una gran plaça fòrum porticada, amb diversos temples i botigues, i uns grans banys públics. Fora la muralla hi havia un amfiteatre i un gimnàs o palestra. Davant la porta de la Neàpolis s'hi bastí un barri d'artesans metal·lúrgics.

Es coneixen diverses necròpolis al voltant de la ciutat.

Veure més fotografies panoràmiques de l'Empordà


Més informació al nostre bloc:

Un recorregut virtual per l'Alt EmpordÓ

 
 


Copyright © 2009 - Domènec Ribes Mateu