panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Roda d'Isàvena (La Pobla de Roda, Baixa Ribagorça Occidental)


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista de la plaça i el campanar de la canònica de Roda d'Isàvena

El campanar i l'absis que formen la capçalera de la catedral de Sant Vicenç de Roda uneixen el romànic i el neoclàssic.

La configuració definitiva de la catedral romànica es va produir a principis del segle XII. Però fou al segle XVIII, després de l'ocupació francesa, que es va desplegar una gran activitat constructiva que va renovar de forma important la catedral. Es va reformar la façana sud sota l'estil neoclàssic; la teulada també es va fer de nou; s'obrí un gran ull de bou al fons de la nau central i es va donar accés al claustre per un altre indret, entre altres reformes. El 1924 la catedral fou declarada monument nacional i es va restaurar de nou durant la II República.

Un dels fets més remarcables en la història d'aquesta canònica és el robatori que es produí el 1979 a mans d'Erik el Belga, el qual s'emportà pràcticament tot el que hi havia de valor al Museu de Roda. Algunes peces es van recuperar passats uns anys, però moltes altres han desaparegut definitivament.

A Roda també es conserven les restes de l'antic castell, com la base d'una torre circular que mostra fragments de parament del segle XI. Al poble es poden diferenciar diverses zones: el nucli inicial es composava pel castell, els edificis eclesiàstics, la plaça i les cases que l'envolten. Per altra banda, al sector sud s'estén el poble que segueix el camí principal d'accés al nucli.

Veure més fotografies panoràmiques


Més informació al nostre bloc:
La catedral de Roda d'Isàvena: tresor romànic al Pirineu ribagorçà
La catedral de Roda de Isábena: tesoro románico en el Pirineo ribagorzano

 
 


Copyright © 2011 - Domènec Ribes Mateu