panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Santa Maria d'Ovarra (Beranui, Alta Ribagorça Occidental)


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista exterior de l'abadia benedictina de Santa Maria i de l'església de Sant Pau d'Ovarra

El monestir es va fundar al segle IX i va ser cap i casal de la dinastia comtal i panteó familiar. Posteriorment fou annexionat pel monestir de Sant Victorià d'Assam. Al segle XVII el monestir ja només era un santuari, i al segle següent ja restava pràcticament abandonat. És considerat monument nacional des del 1931.

És conserven tres conjunts: l'antiga església monacal, les restes dels edifics monàstics i la petita església de Sant Pau. Pel que fa a l'església, s'adscriu plenament a l'estil arquitectònic llombard de mitjan s. XI. Es tracta d'un edifici de planta basilical amb tres naus amb voltes d'aresta i de canó. La decoració de les façanes conté motius llombards d'arcuacions cegues. A l'interior l'ornamentació se centra a l'absis central, amb elements geomètrics incisos.

El temple de Sant Pau d'Ovarra (s. XII) devia servir per a ús dels habitants de l'entorn del monestir de Santa Maria. Situat fora del clos monacal, consta d'una nau única amb volta de canó. Conserva un crismó trinitari amb l'alfa i l'omega.

Veure més fotografies panoràmiques

 
 


Copyright © 2011 - Domènec Ribes Mateu