panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Vall-de-roures (el Matarranya)


Ver Panorama.cat en un mapa mßs grande
Panoràmica virtual de la plaça i Ajuntament de Vall-de-roures

plaça major cerveraEl segle XVI va ser una època de canvis en tot Europa. Les velles estructures de poder començaven a trontollar-se i noves corrents artístiques aportaven formes diferents de construir i d'interpretar el món. A Vall-de-roures aquestes noves tendències van cristal·litzar en la construcció de l'ajuntament. Símbol del progressiu augment de poder de la burgesia i els seus consells en detriment del poder de l'arquebisbat representat pel castell.

Es tracta d'un edifici inspirat en l'ajuntament d'Alcanyís, encara que ací s'afegiria una llotja amb fins comercials a més dels administratius i judicials que ja posseïa de per si l'edifici. Es construïx davall les ordes del mestre Antoni de Champanach dins de l'estil manierista i s'acaba en 1599, data que apareix esculpida en l'escut de la façana. Aquest escut té la peculiaritat d'aportar per primera vegada les figures de dues aixetes, un mascle i una femella, al tradicional escut del roure que vènia simbolitzant a Vall-de-roures des del segle XIII.

En 1847 se li encarrega al pintor Jerònim Palau decorar la façana amb una pintura al·legòrica i en el que inclús hui en dia a pesar del seu deteriorament poden llegir-se les paraules "pau", "unió" i "llibertat".

En 1929 l'ajuntament de Vall-de-roures va ser reproduït en el poble espanyol de Barcelona i des de llavors ha patit diverses restauracions i reformes internes que han fet possible que inclús hui en dia continue sent el centre neuràlgic de l'administració local i la casa de tots els habitants de Vall-de-roures. (Viquipèdia)

Veure més fotografies panoràmiques del Matarranya

 
 


Copyright © 2009 - Domènec Ribes Mateu