panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Església romànica de Santa Maria de Taüll


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista de la nau central i de les pintures murals

L'església de Santa Maria de Taüll es va consagrar l'any 1123, un dia després que la de Sant Climent. Com la resta de pintures de la vall, el seu conjunt de pintures murals va ser arrencat i traslladat a Barcelona entre els anys 1919 i 1923. Les pintures que actualment es poden veure són una reproducció de l'original.

És una església de planta basilical, amb tres naus i tres absis, que exteriorment presenta decoració llombarda als seus absis i un esbelt campanar, el qual consta de cinc pisos.

L'església estava íntegrament decorada amb pintures murals, concretament als murs, les columnes i els absis, fins que foren traslladades al Museu Nacional d'Art de Catalunya per conservar-les. Actualment es pot observar a l'absis una reproducció que mostra l'Epifania: la Mare de Déu està envoltada per una mandorla en vermell, ocre i blanc, i als seus peus hi reposa el Nen Jesús. Al seu voltant hi han els Reis Mags que ofereixen els regals en un plat daurat, i porten escrits el seu nom en lletres majúscules. També es poden observar els Apòstols a la part mitjana de l'absis, els quals també porten escrits el seu nom. Diversos animals apareixen més avall, com un lleó, una cigonya, un peix, un drac i una àguila. Finalment, una escena un surt Abel vestit de pastor.

D'entre les pintures que foren traslladades al MNAC en calen destacar diverses escenes: les referents a la llegenda del Papa Sant Climent, la seva ordenació i investidura a Roma, l'aparició de l'Agnus Dei i els seus viatges, etc. Una altra escena és el recobrament de la paraula de Zacaries i altres passatges de la seva vida. També hi havia escenes de la famosa pedrada de David a Goliat. Per últim, el Judici Final i Sant Miquel pesant les ànimes a la balança decoraven el mur del fons de l'església.

Veure més fotografies panoràmiques de la Vall de Boí


Més informació al nostre bloc:

Romànic mil·lenari al cor del Pirineu: panoràmiques de la Vall de Boí

Darrere la càmera: estratègies del panògraf a la Vall de Boí (1)

 
 


Copyright © 2010 - Domènec Ribes Mateu