panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Església romànica de Santa Maria de Cóll


Mostra Panorama.cat en un mapa mÚs gran

Vista exterior del campanar i de la portalada romànica

L'esglÚsia romÓnica de Santa Maria de Cˇll es troba al poble de Cˇll, dins el municipi de la Vall de BoÝ. Es tracta d'un temple romÓnic del segle XII constru´t amb carreus ben treballats. Va ser consagrada l'any 1110. L'edifici Ús de nau ˙nica coberta amb volta de canˇ, amb un absis semicircular.
Aquest absis Ús el tÝpic romÓnic de tambor, amb decoraciˇ llombarda (arcuacions cegues), per˛ sense lesenes, cosa que indica que es tracta d'una obra d'un romÓnic ja molt avanšat. EstÓ constru´t amb carreus grossos i regulars.
La il·luminaciˇ original es feia a travÚs de dos ulls de bou enfrontats, un a cada extrem de l'edifici. Un Ús al mur de ponent, bastant per damunt de la porta d'accÚs al temple. L'altre, al de llevant, per damunt de la coberta de l'absis.
L'aparell de l'esglÚsia Ús de carreus voluminosos, ben escairats posats en filades horitzontals ben ordenades, travades amb trencajunts. Els ˙nics elements decoratius es troben al rÓfec de la teulada, amb un fris d'arquets cecs d'herŔncia llombarda, cadascun d'ells amb mŔnsula, que suporta una cornisa de la qual arrenca la teulada. En general, les mŔnsules sˇn llises, per˛ n'hi ha tres d'esculpides: una amb un cap humÓ, una altra amb el d'un bou o una vaca, i el tercer, situat a l'absis, no permet la identificaciˇ pel seu mal estat a causa de l'erosiˇ.
La fašana occidental tÚ una portada amb dues arquivoltes amb columnes, i un arc de mig punt tancat per un fris escacat en el semicercle exterior. Les columnes tenen capitells historiats i de temes vegetals. Sobre la clau de l'arquivolta exterior es veu un crismˇ, considerat el mÚs bell d'entre tots els de les esglÚsies de la Vall de BoÝ; en els angles de la pedra es veuen dos coloms i dos capets humans, un d'ells tocant una banya de caša. MÚs amunt, al mur, hi ha una obertura rodona emmarcada per una motllura plana (ull de bou).
La torre del campanar, que a la planta baixa forma la capella sud de l'esglÚsia, Ús de dos pisos. EstÓ situada a la fašana meridional, a prop de la capšalera, i estÓ parcialment encavalcada damunt de la nau. ╔s de construcciˇ g˛tica, amb finestrals apuntats en el primer pis i obertures per a les campanes en el superior, que Ús el que fa de campanar.
Dels elements ormentals d'aquesta petita esglÚsia, en destaca la ferramenta de la porta de fusta de la portada, que Ús d'artesania medieval. I del mobiliari lit˙rgic es conserva un interessant frontal romÓnic, el qual es guarda al Museu Episcopal de Vic.

Veure més fotografies panoràmiques de la Vall de Boí


Més informació al nostre bloc:

Romànic mil·lenari al cor del Pirineu: panoràmiques de la Vall de Boí

Darrere la càmera: estratègies del panògraf a la Vall de Boí (3)

 
 


Copyright © 2010 - Domènec Ribes Mateu