panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Església romànica de Sant Joan de Boí


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista de les pintures murals interiors

L'església romànica data dels segles XI i XII i forma part del primer grup d'esglésies romàniques construïdes a la Vall de Boí. Es tracta d'un edifici de tres naus separades per arcades que reposen sobre columnes massisses. La capçalera conté dues absidioles semicirculars cobertes amb volta de quart d'esfera i un absis central.
Per la seva banda, el campanar és de planta quadrada i tres pisos d'alçada: els dos primers encara conserven la bonica decoració llombarda original, mentre que el darrer pis és un sobrealçament afegit posteriorment.
D'aquesta església en destaquen els conjunts pictòrics. Per una banda, a la porta original del temple, protegida per un porxo, es mostra una pintura mural exterior datada al segle XII. Són les úniques que s'han conservat a l'exterior de l'església. Es tracta d'una escena presidida per l'Agnus Dei o un crismó, al voltant del qual se situen el sol, la lluna, quatre àngels que sostenen la figura central i diverses figures humanes.
Per altra banda, a l'interior del temple es poden observar diverses escenes bíbliques, entre les que destaquen grups d'animals del bestiari medieval, l'escena de la Lapidació de Sant Esteve, l'escena amb un malabarista de boles, un equilibrista i un sonador de psalteri, la bèstia apocalíptica, etc. En primer terme d'aquesta foto panoràmica podreu observar l'escena d'una figura humana tocant-se els seus atributs sexuals. La imatge pot fer referència a la depravació tan física com moral. Totes les pintures originals es conserven al MNAC.

Veure més fotografies panoràmiques de la Vall de Boí


Més informació al nostre bloc:

Romànic mil·lenari al cor del Pirineu: panoràmiques de la Vall de Boí

Darrere la càmera: estratègies del panògraf a la Vall de Boí (1)

 
 


Copyright © 2010 - Domènec Ribes Mateu