panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Església romànica de la Nativitat (o de la Mare de Déu) de Durro


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista exterior del campanar i de l'absis

L'església de la Nativitat de la Mare de Déu de Durro (o Santa Maria de Durro) va ser declarada monument historic i artístic l'any 1980. Fou construïda a la segona meitat del segle XII, i consta d'una única nau coberta amb volta de canó de mig punt que es divideix en quatre trams separats per arcs torals. Posteriorment s'afegí un porxo al mur sud, en la qual s'obre una porta d'arc de mig punt.

Aquest porxo presenta diversos elements decoratius, entre els quals destaca el crismó situat a sobre de la clau de l'arc de la porta. Mostra les lletres alfa i omega i el monograma de Crist (X i P), a més del bou i el lleó dels evangelistes i dos ocells. En la porta situada sota aquest porxo també en destaquen els capitells de decoració vegetal i els decorats amb diverses figures animals.

L'edifici fou modificat en època gòtica, quan s'hi afegiren dues capelles amb voltes ogivals. Al seu interior es conserven diversos retaules i altars que daten dels segles XVII i XVIII: els altars de Sant Joan, de Sant Antoni, del Sant Crist i del Roser, entre altres.

Pel que fa al campanar, cal dir que ha sofert diverses transformacions i modificacions al llarg dels segles. La seva planta és quadrada i conté cinc pisos separats entre ells per la típica decoració llombarda de la Vall de Boí (arcuacions cegues sota frisos de dents de serra). També reprodueix aquesta mateixa decoració al seu interior, la qual cosa el fa un campanar particular i diferents als altres de la vall.

Veure més fotografies panoràmiques de la Vall de Boí


Més informació al nostre bloc:

Romànic mil·lenari al cor del Pirineu: panoràmiques de la Vall de Boí

Darrere la càmera: estratègies del panògraf a la Vall de Boí (2)

 
 


Copyright © 2010 - Domènec Ribes Mateu