panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Roda d'Isàvena (La Pobla de Roda, Baixa Ribagorça Occidental)


Mostra Panorama.cat en un mapa més gran

Vista del claustre de l'antiga catedral de Roda d'Isàvena

La catedral de Sant Vicenç segueix el model arquitectònic més comú de les canòniques, monestirs i catedrals altmedievals. El claustre central és l'eix al voltant del qual s'organitza tota la vida comunitària: al sud està situada l'església, i a l'est, oest i nord les dependències canonicals.

En aquesta panoràmica observareu el claustre que segueix la tipologia habitual dels claustres del segle XII, amb un pati de planta rectangular envoltat per quatre galeries cobertes. El porxo està format per arcs de mig punt i les columnes que el sostenen tenen una base de doble cor i escòcia, fust cilíndric llis i un capitell decorat sobre un àbac simple. La decoració d'aquests capitells és a base de fulles, fruits penjants, entrellaços, palmetes, lleons, ases, cavalls i estrelles encerclades.

Per la seva banda, les dependències canonicals acabaven d'envoltar el claustre, part de les quals han desaparegut avui dia o han estat molt transformades. Hi podreu observar diverses portes amb arcs de mig punt que donaven accés a aquests espais destinats a la comunitat que habitava a la canònica: la sala capitular (coberta amb un embigat i oberta a la galeria mitjançant un seguit d'arcs sostinguts per columnes), el refectori, la capella de sant Agustí (antic oratori de la infermeria canonical); etc.

Un dels elements més interessants que podreu observar en aquest espai són les inscripcions necrològiques d'època medieval que recobreixen les cares internes dels arcs. N'hi ha una multitud i donen la sensació de ser un llibre de pedra obert a la contemplació del visitant.

Veure més fotografies panoràmiques


Més informació al nostre bloc:
La catedral de Roda d'Isàvena: tresor romànic al Pirineu ribagorçà
La catedral de Roda de Isábena: tesoro románico en el Pirineo ribagorzano

 
 


Copyright © 2011 - Domènec Ribes Mateu