panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
El Pla de Santa Maria (Alt Camp, Camp de Tarragona)

barra del man
Planta: Drac Verd de Sitges
Panoràmica virtual de la Barraca del Man, a la Ruta de la Capona

Juntament amb la barraca del Manilles i la famosa Capona, és una de les construccions més monumentals i impressionants de les que es poden trobar per les Planes del Pla de Santa Maria, el Pont d’Armentera i Santes Creus.

Es tracta d’una construcció aèria aïllada de forma bessona-composta, amb un tipus de porta d’arc pla. Està formada per quatre estances: dos a la part NE que es comuniquen entre si, una altra a la part SE i finalment una de petita a l’oest.

La principal conté una menjadora i una cisterna; la que comunica amb aquesta té una característica que la fa singular i gairebé única: té tot el terra empedrat i unes petites obertures a les parets per deixar entrar la llum. L’estança de l’esquerra té una altra menjadora pels animals picada a la roca de terra. Per últim, la petita estança del darrere té un petit banc i una obertura per controlar el pas de l’aigua que prové de l’exterior i que permet desviar-la cap a la cisterna del pagès o cal al beuredor dels animals.

La paret frontal està rematada per un sardinell de pedres en rastrell i a l’exterior té una escala de graons per pujar a la part superior. Al costat de la barraca hi ha una antiga era de batre.

Segons la tradició popular, era una de les barraques que temps enrere habitaven els carboners i els pastors que treballaven pel monestir de Santres Creus.

Veure més fotografies panoràmiques de barraques de pedra seca


Més informació al nostre bloc:
L'art de la pedra en sec (2): la barraca del Man a la Plana de l'Alt Camp

 
 


Copyright © 2011 - Domènec Ribes Mateu