Fotografia panoràmica de les golfes de la Casa Milà (la Pedrera), Barcelona
panorama.cat
info i mapa flexta

panorama.cat
 
Passeig de Gràcia, Barcelona (Barcelonès)


Ver Panorama.cat en un mapa más grande
Vista de les golfes de la Casa Milà (La Pedrera), d'Antoni Gaudí

Igual que a la casa Batlló, Gaudí mostra l'aplicació de l'arc parabòlic com a estructura de sustentació de la coberta, una forma que també havia fet servir poc després de titular-se, a les armadures en fusta de la cooperativa de Mataró coneguda com «L'Obrera Mataronense». En aquest cas, Gaudí va fer servir la tècnica catalana del maó de pla, importada d'Itàlia al segle XIV.

A les golfes s'ubicaven els safareigs en una estança diàfana sota una coberta en volta catalana subjecta per 270 arcs parabòlics de diferents alçàries i separats uns 80 cm. entre ells que tan aviat semblen el costellam d'un animal enorme com la forma d'una palmera i que configuren un terrat gens convencional, similar a un paisatge de valls i turons. La forma i ubicació dels patis interiors fa que els arcs s'elevin més quan l'espai s'estreny i baixin quan l'espai s'eixampla.

El constructor, Bayó, explica la seva construcció: "Primer arrebossaren i lliscaren un ampli parament. Després Canaleta donava l'obertura de cada arc i Bayó clavava un clau a cada punt d'arrencada de l'arc, a la part alta del mur. D'aquests claus penjaven una cadena de manera que el punt més baix coincidís amb la fletxa de l'arc. Aleshores dibuixaven sobre la paret el perfil que, per ell tot sol, traçava la cadena i sobre aquest perfil el fuster feia la cintra corresponent, la col·locàvem i fèiem tres filades de rajoles posades de pla. Gaudí va voler afegir un eix longitudinal de rajoles que unia tots els arcs per la clau". [Font: Viquipèdia]

Veure més fotografies panoràmiques de Barcelona

Si voleu tenir més informació de La Pedrera, llegiu el nostre bloc

 
 


Copyright © 2007-2009 - Domènec Ribes Mateu