El Roure d’Ancosa. Rituals i conjurs en arbres centenaris

arbres, paisatges, vídeo Comments (0)

A la plana d’Ancosa, prop de la Llacuna, hi ha aquest roure centenari que a l’estiu donava aixopluc als ramats de bestiar que buscaven la seva ombra. A l’enforcadura té una cadolla on s’acumula l’aigua de la pluja.

S’explica que aquest forat es feia servir per practicar-hi un ritual a través del qual es protegien els nadons acabats de nèixer o aquells que patien alguna trencadura (hèrnia).

El ritual consistia a ficar l’infant dins del forat tot pronunciant un conjur. D’aquesta manera es creia que el roure absorbia les malalties dels nens i els transferia el seu vigor i vitalitat. La cerimònia es realitzava principalment la nit de sant Joan. A un costat del roure hi havia el pare de la criatura i a l’altre el padrí, els quals amb el nen nu als braços deien: «Sant Joan Gloriós, trencat te’l dono. Sant Joan Gloriós, curat te’l prenc».

Aquestes paraules, que es pronunciaven mentre passaven el nen per dintre el forat, es repetien tres vegades. Per posar fi al ritual es dipositaven les espardenyes i la robeta del nen a dintre del forat i es tancava el tronc amb argila. L’èxit del ritual depenia de la salut del roure.

» arbres, paisatges, vídeo » El Roure d’Ancosa. Rituals i...
On 08/06/2017
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »