CONJUNT ROMÀNIC DE LA VALL DE BOÍ

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per vuit esglésies i una ermita, i fou declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. En concret, es tracta de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de TaüllSant Joan de BoíSanta Eulàlia d’Erill la VallSant Feliu de Barruera, la Nativitat de DurroSanta Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

A la Vall de Boí es produeix una concentració excepcional de construccions romàniques en un espai relativament petit i poc alterades al llarg dels segles. El fet que més destaca d’aquest conjunt romànic és la seva unitat estilística: es tracta de temples que foren construïts entre els segles XI i XII que van rebre una forta influència del romànic llombard, un model provinent del nord d’Itàlia que es caracteritzava per una decoració a base d’arcuacions cegues, lesenes i frisos de dent de serra, elegants campanars de torre de planta quadrada i un minuciós treball de la pedra.

Són edifics d’una o de tres naus, amb embigats de fusta o voltes de canó i construïts amb carreus de granit ben treballats. Foren aixecats sota la influència dels senyors d’Erill i el bisbat de Roda d’Isàbena, els quals en promogueren la seva construcció gràcies als recursos que van obtenir pels botins de guerra en les campanyes de repoblament i reconquesta.

Hi han, però, altres elements remarcables. Un són les pintures murals d’estil romànic, entre les quals calen destacar els conjunts de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí. Actualment es poden veure rèpliques, atès que els originals foren traslladats al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). L’altra aportació important són les talles produïdes pel Taller d’Erill, entre les quals en sobresurt el Davallament de Santa Eulàlia d’Erill la Vall.

anunci_arrel_panoramacat